Spelregels bowlen

Doel is om tijdens een game (spel) zoveel mogelijk punten te scoren. Een game bestaat uit 10 frames (beurten). In elke frame mag je proberen om de 10 pins om te gooien. Hiervoor mag je maximaal 2 worpen gebruiken. Alle 10 pins in 1 worp omgegooid is een strike (in de scoretelling aangeduid met 'X') en hiervoor krijg je 10 punten plus het resultaat van de volgende 2 worpen. Alle 10 pins in 2 worpen omgegooid is een spare (in de scoretelling aangeduid met '/') en hiervoor krijg je 10 punten plus het resultaat van alleen de eerstvolgende worp.

Voor de rest telt elke omvergeworpen pin voor een punt en wordt de score per beurt doorgeteld. Zo kan een strike je dus 30 punten opleveren als je nog 2 strikes na de eerste gooit (3 strikes achter elkaar gegooid wordt een 'turkey' genoemd). Bij een spare komt er maar 1 worp extra bij en kan daardoor maximaal 20 punten opleveren (dit is wanneer je na een spare hebt gegooid, je in de volgende frame een strike gooit).

Als je op de tiende beurt een strike of een spare gooit krijg je respectievelijk twee of één extra beurt om de extra punten voor de strike of spare te kunnen verdienen. Deze punten tellen dan maar alleen bij de strike of spare mee en worden niet nog eens extra bijgeteld als een elfde of twaalfde frame. Op deze manier kan je dus 12 strikes gooien in 1 game en daarmee het maximale aantal punten behalen van 10 frames X 30 = 300 punten (een 'perfect game').

De score van je bowlinggame wordt bij 't Bourgondisch Hof bijgehouden via automatische scoreverwerking en op schermen weergegeven boven de banen. Zo hoef je dus zelf je scores niet te noteren en kun je optimaal van het spel genieten! 

Voorbeeld van bowlingscore

 

© Alle rechten voorbehouden